lauantai 11. lokakuuta 2014

Meilläkin on sammakkoprinsessa

Vauvallamme todettiin lastenlääkärin tarkastuksessa kotiutuspäivänä vasemman lonkan luksaatio. Lonkkaluun pää luisti pois paikaltaan. Von Rosenin lasta laitettiin heti ja päästiin kuitenkin illalla kotiin, vaikka suosittelivat jäädä yön yli opettelemaan vauvan käsittelyä lastan kanssa. Ensimmäiset ongelmat lastan laiton jälkeen oli alkaa soittelemaan miehelle, että etsii uudet vaatteet vauvalle kun tulee hakemaan, tarpeeksi isot, että saa helposti puettua päälle, koska jalat ovat sammakkoasennossa koko ajan ja myös hartioilla on tuet. Toinen ongelma oli kotiinkuljetus, turvakaukalolle tuli ehdoton käyttökielto, eipä kyllä meidän kapeaan Britaxin kaukaloon olisikaan tyttöä saanut mahtumaan. Vauva siis matkusti sylissä takapenkillä, voin kertoa ettei ollut mikään maailman turvallisin olo. Kotiin onneksi päästiin ehjänä.Ensimmäinen yö meni täysin huutaessa, vauva kun ei pysty olemaan kuin selällään. Seuraavana päivänä hän olikin jo ihan tottunut uuteen ympärillään olevaan rajoittavaan härveliin. Äitille tämä on tuottanut enemmän päänvaivaa, mutta nyt kun lastahoitoa on takanapäin vajaa 2 viikkoa niin alkaa sujumaan jo. Imetysasennot on vielä aivan hakusassa, pyllynpesu suoritetaan kosteuspyyhkeillä, kylpyä ei ole vasta kuin kontrollipäivänä sairaalassa kun lastaa käytetään pois. Lasta on siis ympärivuorokauden päällä eikä sitä saa mennä ottamaan missään tilanteessa pois.

Tiistaina meillä on ensimmäinen lonkkakontrolli keskussairaalalla, jatkossa parin kolmen viikon välein käymme. Alustavasti lääkäri puhui 9 vkn hoitojaksosta, mutta mennään tietenkin tilanteen mukaan. Matkoja varten vuokrasin turvavuoteen pariksi kuukaudeksi, pääsee tyttö kuitenkin turvallisesti matkustamaan tämän ajan.

Onneksi tää huomattiin heti ja päästiin hoitokin aloittamaan, helpoin nyt kun vauva on vielä niin pieni ettei ole liikkeelle lähdössä, eikä muista tästä mitään. Netistä löytyi tosi huonosti tietoa tästä ja kerkesinkin metsästää vuonna 2012 tulleen Vauva-lehden, jossa oli juttua tästä. Eiköhän sopivasti nyt ilmestynyt uusi Vauva-lehti jossa oli myös juttua lonkkaluksaatiosta. Kumma juttu kun siinä lehdessä on AINA joku ajankohtainen juttu :D

Mikäli siellä teillä on jollai kokemusta tästä niin mielelläni kuulisin vinkkejä yms tän lastan kans olosta. Saako esimerkiksi sitteriä käyttää tai kantoreppua/liinaa?

8 kommenttia:

 1. Mäkin just luin tuon jutun, jäin miettimään et millainen se tuki siis on. Nyt selvisi sekin. Tsemppiä, varmasti vaatinu totuttelua! voi ihana ku toinen on niin pieni, meiän puolivuotias näyttää jo niin jättiläiseltä kun näkee vastasyntyneen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sen jutun tytöllä oli ollut valjaat, ne on vähä erilaiset. Tää lasta on tollanen X-n mallinen joka menee takaa selän puolella ja sit tulee lonkkiin ja olkapäille noi "koukut" :) vauva on sellanen kova paketti, vähä ku ois haarniska päällä :D

   Poista
 2. Oi, ONNEA prinsessasta! <3 Tsempit täältäkin - kuulostaa tosi hankalalle tuo tukilasta, mutta tietysti niin hyvä juttu että saa heti hoitoa - toivottavasti hoito auttaa nopeasti!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 mä luulen että tän hoidon jälkeen on outoa kun lasta otetaan pois, tottunut jo käsittelemään sitä jämäkkää pakettia :D Toivotaan, että tehoaa nopeasti :) pääasia että lonkka tulee kuntoon!

   Poista
 3. Onnea pienestä! <3

  Mulla on pienenä ollu tuommoinen lasta. Kuulemma tuntui aluksi hankalalta käsitellä, mutta äkkiä siihenkin tottuu ja löytää hyvät asennot ja toimintatavat. Sitteristä en tiedä, mut liinaa tai reppua saa käyttää vasta lastahoidon jälkeen. Lastan kanssa vauvan selkä ei pääse pyöristymään luonnolliseen c-asentoon. Hoidon jälkeen on kyllä erittäin suositeltavaa kantaa ergonomisessa kantovälineessä, sillä se tukee lonkkien luonnollista asentoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3

   Sulla ei myöhemmin oo vaivannu milläänlailla nää lonkat? :) Kiitos neuvoista! pitääkin pistää korvan taakse, että liinaillaan ja reppuillaan oikeen kunnolla kun lasta saadaan pois :) Mua niin pelottaa se, että kun lasta otetaan pois, niin seuraavassa kontrollissa löytyisikin edelleen luistava lonkka.

   Poista
  2. Mä en osaa sanoa, että onko mun lonkkavaivat suoraan syytä lonkkaluksaatiolle, mutta on mulla jonkunlaista lonkkavaivaa ollut oikeastaan aina. Etenkin raskausaikana ja sen jälkeen. Kovan rasituksen (rankka urheilusuoritus, muutamien tuntien kävelyt..) jälkeen usein vihloo lonkista ja on hankala nukkua. Raskausaikana se oli selvästi pahempaa. Nyt kun alkaa taas saada vähän lihasta luiden ympärille, niin alkaa vaivatkin helpottaa.

   Omalta kohdalta oon huomannut sen, että edelleen viihdyn hyvin tuossa lasta-asennossa tai syvässä M-asennossa! :D

   Poista
 4. Mulla ei oo kokemuksia tuosta, mutta oon aika paljon lukenut sieltä täältä. Oisko FBssä missään ryhmää, josta kysellä??

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)